Koncertek- 2015

A Balatonpark rendezésében immár második éve koncertek kerülnek megrendezésre.

Fellépők: Demjén Ferenc, TNT, Kelemen kabátban, Hooligans, Anna and the Barbies, Supernem, Karthago, Caramel.

További részletek:

https://www.facebook.com/Balatonpark

http://balatonpark.eu/

Egész nyáron folyamatos programok gyerekeknek, családoknak:

Gyerekszínházi elődadások: 2015. Július 9.-augusztus 22. között: minden pénteken, szombaton a Kultúrtéren.
Kertmozi: 2015. Július 1-augusztus 22. között: minden kedden, szerdán, vasárnap 21 órától.

További részletes programok: http://www.balatonfenyvesen.hu/programok/

 

Kisvasút

A kisvasút az 50-es évek óta közlekedik Balatonfenyvesről a Nagybereken át. A 76 cm-es síneken közlekedő kisvasút eredetileg üzemi vasútként a Balaton-Nagybereki Állami Gazdaság tulajdonában főként a gazdaságbeli teher- valamint személyszállításra használták. A körzetben még ma is a nap mint napi személyszállításra szolgál a berken túli falvakba. A turisták szívesen látott vendégek. A szolgáltatás bővítése céljából nyáron egy régi gőzmozdonyt csatolnak a kisvasúthoz.

http://www.mav-start.hu/kisvasut/

Balaton

Badacsony

A Balaton kb. 10 km széles és úgy 78 km hosszú. Mélysége átlagban 3-4 m, ami sekély partszakaszokra enged következtetni – a gyerekek nagy örömére. Mivel bizonyos komp- és hajójáratok kivételével a motoros csónakok és hajók vízre bocsátása tilos, a Balaton – mint ilyen szempontból érintetlen környezet – nagyszerűen alkalmas fürdőzésre, szörfözésre és vitorlázásra.
A Balatonba ömlő folyók közül a leginkább említésre méltó a dél-nyugati irányból érkező, a Kis-Balaton Nemzeti Parkon keresztül folyó Zala folyó. Különböző szivattyú-rendszerek, többek közt a Hubertus Agr. Bt-jé is, a vidék mélyebben fekvő területeiről a lápvizet a Balatonba emelik. Az egyetlen csatorna a gáttal ellátott Sió-csatorna. A mellékfolyókat egyébként állandó rendszerességgel ellenőrzik. Vízminőségük már évek óta kifogástalan. Egy szép hajós kiránduláson érdekes bepillantást nyerhet a “magyar tenger” hangulatába.

 

Kis-Balaton

A Kis-Balaton, mely egykor a balatoni öbölhöz tartozott, ma a Nemzeti Park része. Ha Ön természetbarát, akkor javasoljuk, feltétlenül keresse fel egy piknikkel összekötött kirándulás alkalmával ezt a csodálatos madárparadicsomot. Közvetlen közelében található a vízi-bivaly rezervátum. Egy kis séta ezen ősi és igen békés állatok csordájához maradandó élményt nyújt.

Termálfürdők

Rossz idő esetén érdemes felkeresni a környéken található termálfürdőket. Zalakarost, Hévízet. A Balatonfenyvestől kb. félórányi távolságra észak-nyugati irányban – a környék számos más fürdőhelye mellett – Hévízen, mintegy 4,5 ha területen fekszik Európa legnagyobb természetes termálvizű tava. Nyáron 32-33, télen 24-26 fokos a vízhőmérséklet, így egész évben lehetőség van a több ezer éves termálvízben való fürdésre. Magas kéntartalma miatt különösen a reumás megbetegedések kezelésére alkalmas, de egészséges emberek számára is érdekes élményt nyújt.
Félórás utazásra

Keszthelyi múzeumok

Balatonfenyvestől észak-nyugatra, félórányi utazással érhető el Keszthely, ahol több ajánlott múzeum közül is válogathat. A legemlítésreméltóbb a Festetics-kastély, mely 1745-ben épült és a horvát származású Festetics család székhelye volt. Ma is jó állapotban tekinthető meg a számos eredeti berendezését megőrzött szobán kívül a különösen értékes, több mint 90.000 kötetet tartalmazó családi könyvtár is. Ugyanitt megcsodálható a nagyszabású vadászfegyver- valamint a nemzetközi trófeagyűjtemény is.
Gróf Festetics György többek között a mezőgazdaság fejlesztése révén vált híressé. A 18. században megalapította a Georgikont, Európa első, a mezőgazdaságban magasszintű képzést adó tanintézetét. A család egykori birtokán, a mai Georgikon Múzeumban, ahol a legkülönbözőbb mezőgazdasági technikai vívmányok átfogó gyűjteménye látható.
Figyelmébe szeretnénk még ajánlani a Balaton Múzeumot, ahol betekintést nyerhet a Balaton keletkezésének változatos történetébe és a tóban illetve annak környékén fellelhető élővilág történetébe is.
Meg kell még említenünk a Babamúzeumot, ahol megcsodálható a Parlament kagylókból kirakott kicsinyített mása is, melyet a hírdetőtáblákon “csigaparlament”-nek neveznek.

Szántódpuszta

A 7-es úton Siófok irányában haladva, röviddel Zamárdi előtt találja Szántódpusztát, a Tihanyi apátsággal szemben fekvő egykori majorsági múzeumot. Érdemes megtekintenie az itt eredeti épületeivel fellelhető, hagyományos mezőgazdasági udvart. Ugyanitt a különböző akváriumokban a Balatonban honos halfajok találhatók meg – ami nem utolsó sorban a gyerekek számára jelenthet izgalmas lehetőséget a Balaton élővilágával való ismerkedhez.

Szigliget

Hazafelé javasoljuk válassza a part mentén Keszthely irányába vezető 71-es utat. Körülbelül félúton fekszik Szigliget. Ebben a festői kis faluban talál egy várromot és sok, szerető gondoskodással helyreállított nádtetős házakat. A régi parkban található arborétum azonban sajnos csak 12-14 óra között látogatható.

Sümeg

Bő 1 órányi útra található a meglehetősen jó állapotban levő Sümegi vár. Nyáron mindennap lovagi játékok zajlanak. A várhoz meredek emelkedőn vezető gyalogút és a környékre nyíló széles kilátás szemléletesen érzékeltetik annak erődítmény jellegét.

Tihany

Tihanyi apátság

Tihanyi apátság

A Tihanyi-félsziget, mely a Balaton egyetlen működő kompjáratával érhető el, megér egy kirándulást. Az Óvár-hegyen látni való apátsági templomtól fantasztikus kilátás nyílik a Balaton keleti részére. A félszigetnek néhány mediterrán jellegű vonása is van – itt többek között levendulát is termesztenek.